Einde 2010 hebben wij met enkele vastberaden kameraden de handen in elkaar geslagen om de 'Vossenjacht'-zoektocht op te richten voor de vele recreatieruiters die ons samenbrengt in een toffe en vooral ontspannen sfeer.

****************

De Vossenjacht-zoektocht gaat steeds door het laatste weekend van mei.

Even alles vergeten en genieten van de natuur vanop de rug van het/uw paard. De ongedwongen toffe sfeer onderweg te midden van onze schitterende omgeving maakt van dit evenement een unieke en onvergetelijke ervaring.

De locatie van ons evenement is rustig gelegen aan de rand van het duinengebied (Hoge Blekker) ideaal voor oneindige wandelingen te paard en op een boogscheut van het strand. Verschillende ruiterpaden leiden paard en ruiter door het schilderachtige duinengebied van de Hoge Blekker in Koksijde en St.Idesbald, St. André, Oostduinkerke en de Groenendijk. Alsook de Doornpanne, Schipgatduinen de Witte Burg en Noordduinen. Allen zijn samen goed voor 235 hectaren!! Deze natuurgebieden zijn ongetwijfeld de grootste troef van onze badplaatsen. Een wandelparadijs voor paard én ruiter...

De “Vossenjacht” te Koksijde-Oostduinkerke is na 10 jaar zeker een gevestigde waarde geworden. De initiatiefnemers zijn fervente natuurmensen en hebben een groot hart voor paarden. Met de “Vossenjacht” willen ze de paardenliefhebber entertainen maar ook de mooie natuur aan de kust laten ontdekken. Dat dit een succesverhaal is wordt enkel beaamd door de vele inschrijvingen van ruiters en menners uit België en Nederland.

Natuurliefhebbers

Eddy die een echte Oostduinkerkenaar is in hart en nieren kent ieder hoekje en kantje in zijn uitgestippelde route, Mireille, zijn  echtgenote is een echte natuurliefhebster. Zij neemt haar taak als gids voor de gemeente De Panne zeer ernstig en weet menig toerist te bekoren met haar wandelingen in de natuur.

De “Vossenjacht”, voor wie dit spektakel niet kent even wat uitleg. Enkele ruiters(3)met pet op en daaraan verbonden een vossenstaart verschuilen zich tijdens een vooraf uitgestippelde route. De deelnemers moeten proberen om ze te vinden en krijgen van deze "Vos"-ruiter punten. Bij het binnenrijden op het terrein doen ze een plaatselijke proef en zo worden de punten samengesteld.

Extreme Cowboy Race

Sedert 2017 hebben ze er een evenement aan toegevoegd, een “Extreme Cowboy Race” op Zondag. Een ware competitie in Amerikaanse stijl die ondanks het feit dat er nog wedstrijden waren op dezelfde dag, mocht rekenen op heel wat deelnemers. De weergoden zijn altijd in positieve zin van de partij op deze dagen.

Maar wie extreme cowboy race en paarden zegt, cowboys horen erbij, dan denken we countrymuziek. En hoewel de eeuwige discussie zal blijven ontstaan dat cowboys niets te maken hebben met linedansen, werden dit jaar voor de eerste maal deze twee hobby’s aan elkaar vastgemaakt.

De tent staat er om de deelnemers van de “Vossenjacht” een droge plaats te bieden om aan te schuiven aan de BBQ s’avonds en onderdak te geven aan de vele tweedehandsstandjes wanneer het regent. Voor de rest staat deze daar te blinken eigenlijk, en dat zinde Eddy niet. Daarom werd de hulp van Country versus Country ingeroepen om het programma uit te breiden. Het was een eerste maal en men mag gerust spreken van een klein succes.

Op zaterdag is er livemuziek met .............. 

Op Zondag is het de beurt aan .............